Rems o pales

Primer de tot: Quan anem amb caiac, utilitzem una pala i no un rem. Un rem té una fulla a l’altre extrem i una pertiga que pivota sobre un eix sobre la vora de l’embarcació. Les pales, en canvi, no estan en contacte amb l’embarcació. Les tenim a les mans per la pertiga que uneix les dos fulles.

També existeixen pales amb una sola fulla. Aquestes tenen un mànec o oliva a un extrem, per on se subjecta amb una mà, mentre l’altra mà subjecta la pertiga, més a prop de la fulla. Aquesta pala s’utilitza a la canoa.

Les pales del caiac

Ara ens centrem en la pala del caiac, la de les dos fulles. La fulla ha d’entrar en posició vertical a l’aigua, per tal de trobar la màxima resistència o suport. A més, hem de fixar-nos que la part conca de la fulla està girada enrere, quan entra a l’aigua. Així fa les “cullerades” millor.

Les fases del paleig

Mentre una fulla està a l’aigua, a la fase de la tracció, l’altra fulla passa per l’aire en posició horitzontal. D’aquesta manera troba una mínima resistència; el que ens interessa a la fase aéria. D’aquí el muntatge de les fulles en posició quasi perpendicular la una respecte a l’altra.

Això va ser un invent dels Inuït, que van fer els primers caiacs, qayaqs, o kayaks, fa més de 4.500 anys. Avui en dia, a Lleida, al Pantà d’Oliana, l’essència continua sent la mateixa.

A Kayaks & Summits tenim pales amb fulles simètriques i altres amb les fulles asimetriques. Les primeres són les més senzilles i no importa quina fulla portem a cada costat.

Les fulles

Amb les pales amb les fulles asimetriques, hem de fixar-nos, que les portem de la manera que la punta queda a dalt i el costat més rodó, o amb la forma més suau queda a baix. El motiu és, que sempre quan entra la fulla a l’aigua, és en posición diagonal. Una fulla simètrica té una superficie major a l’aigua per sota de l’eix de la pértiga. En canvi, donant-la aquesta forma asimétrica, a banda i banda de l’eix de la pértiga queda la mateixa superfície submergida a l’aigua. Per tant, aquestes pales són més estables.

Hi ha molts més detalls de les pales que podriem comentar, el pes, la rigidesa, el material, que si fibra de carboni…. però per una primera excursió o travessa tenim suficient. Ho provaràs tu mateix/-a, amb Kayaks & Summits, al Pantà d’Oliana a la provincia de Lleida!

Utilitzem cookies per personalitzar contingut i anuncis, proporcionar funcions de xarxes socials i analitzar el nostre trànsit. També compartim informació sobre el vostre ús del nostre lloc amb els nostres socis de xarxes socials, publicitat i analítica. View more
Acceptar